Yüksek Öğrenim Kurumları Giriş Sınavı (YKS), iki ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilen zorlu bir sınavdır.
Sınavın ilk oturumda adayların temel yeterlilikleri ölçülmektedir. Bu doğrultuda hazırlanan sorular ise akıl yürütme, muhakeme ve mantıklı düşünme odaklıdır. Binlerce adayın girdiği bu zorlu sınavda başarıya ulaşmak ise pek çok faktöre bağlıdır. Bu faktörlerden birisi de adayların sınav motivasyonunun yüksek olmasıdır. YKS motivasyonu için hedef belirlemek ve belirlenen hedefin gerçekleştirilmesi için doğru yöntemlerin uygulanması oldukça önemlidir.
Motivasyon, bir işi yapmak için duyulmakta olan aşırı istek olarak tanımlanabilir.
Motivasyonu tam olan öğrencilere bakıldığında, bu öğrencilerin öğrenim hayatı içerisinde başarılı oldukları ve hedeflerine ulaştıkları görülmektedir. Motivasyon eksikliği olan öğrencilerde ise derslere adapte olamama ve aşırı isteksizlik durumları hâkimdir. Bahsedilen bu durumlar YKS’ye hazırlanan öğrenciler için de geçerlidir. YKS’ye hazırlık sürecinde motivasyonunu yüksek tutan adaylar hedeflerine emin adımlar ile yürürken, motivasyon eksikliği yaşayanların ise başarı konusunda istikrar sağlayamadıkları görülmektedir. Peki, YKS hazırlığı sürecinde motivasyon eksikliği yaşayan adaylar motivasyon arttırmak için neler yapmalıdır?
Motivasyon eksikliğinin en önemli nedenleri; bedensel ihtiyaçlar, psikolojik durum ve ortamın elverişsiz olmasıdır.
Bu durumlardan kurtulabilmek için, kişi öncelikli olarak kendisine hedef belirlemelidir. Kişi, gelecekte kendisini nerede görmek istediğini ve bunun için bir bedel ödemesi gerektiğini bilmelidir. Yine bazı bireyler başarıyı hak etmediklerini düşünürler. Bu da motivasyon eksikliği yaşamalarına neden olur. Ayrıca kendilerini idare edebileceklerinden çok daha fazla sorumluluk almış gibi hissedebilirler. Bahsedilen bu durumların tamamı YKS’ye hazırlık süreci için de geçerlidir. Ancak YKS motivasyonu konusunda yaşanan sıkıntı çözümsüz değildir. İşte, sınav motivasyonunu arttırmak için yapılması gerekenler…
YKS’ye hazırlık sürecinde motivasyon eksikliği yaşıyorsanız bunun nedeni, aslında hedefinizin ne olduğunu ve gelecekte kendinizi nerede görmek istediğinizi bilmemeniz olabilir.
Bunun için sınava hazırlanmaya ilgi, yetenek, beklenti ve hedeflerinizi belirleyerek başlamalısınız. Ancak hedef ve beklentilerinizi belirlerken kendiniz ile ilgili olumlu bir algıya sahip olmalı ve başaracağınıza inanmalısınız. Bu anlamda hedefiniz, düzeyinizin altında olup sizi tembelliği yöneltmemeli. Yine ulaşamayacağınız kadar yüksek de olmamalıdır.
YKS motivasyonu artırma için yapılması gerekenlerden birisi de, hangi konuyu nasıl iyi öğrendiğinizi belirlemenizdir.
Böylece eksiklik hissettiğiniz konularda kendinizi geliştirebilir ve iyi olduğunuz konularda ise bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz. Yine motivasyon, bir işi başarıp başaramayacağınız ile ilgili öz yeterlilik algınızdan etkilenir. Bu nedenle, başarma motivasyonunuzun yükselmesi için çalışırken başarıyı tatmanız ve başarabileceğinize inanmanız gerekmektedir.
Öğrenme sadece beyinde gerçekleşen bir süreç değildir. Çevresel koşullar ve uyarıcılar da öğrenmeyi kolaylaştırabilir ya da zorlaştırabilir.
Bu nedenle YKS motivasyonunun artırılması için öğrenme ortamının düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. Öğrenme ortamının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edilmelidir; çünkü bu ortamlar uykunuzun gelmesine ve dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Yine yatarak veya çok rahat bir şekilde ders çalışmanız nedeniyle motivasyonunuz düşebilir. Ayrıca ders çalışacağınız ortamda cep telefonu, bilgisayar, tablet ve televizyon gibi cihazların bulunmamasına özen göstermelisiniz.
YKS’ye hazırlanmaya karar vermek, beraberinde stresi ve belirsizliği göğüslemeyi de gerektirmektedir. Bu nedenle en ufak bir darbede yerle bir olmamayı öğrenmeniz gerekir. Çünkü sınava hazırlık, aynı zamanda iyi bir sabır öğretmenidir. Eğer bu yolda başarısızlıklar yaşarsanız, neden başladığınızı hatırlamalısınız.
YKS motivasyonu konusunda sıkıntı yaşayan bir adaysanız çalışmaya iyi olduğunuz derslerden başlamanız faydalı olacaktır.
Bu sizi motive edecektir. Fakat sürekli olarak iyi olduğunuz dersleri çalışmak eksiklerinizi görmenize engel olur. Eksiklerinizi bilmezseniz, başarınızın yükselmesi imkânsızdır. Bu nedenle gelişme göstermek için başarısız olduğunuz derslere yoğunlaşmalı ve eksiklerinizi tamamlamaya çalışmalısınız.
Ayrıca bazen bir bazen ise beş saat çalışmak ya da canınız o an hangi derse çalışmak istiyorsa ona çalışmak da yapacağınız en büyük hatalardan birisidir. Bu noktada YKS’ye hazırlık sürecinin sınırsız bir süre olmadığını hatırlamalı, çalışmalarınızdan verim alabilmek için günlük, haftalık ve aylık hedefler belirlemelisiniz.
Son olarak sınav motivasyonu demek, 7/24 motive olmak demek değildir. Bu nedenle sizin de böyle bir beklentiniz olmamalıdır. Yine gerçekçi hedef belirlerken bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız.